Brug din krop

- den venter på en udfordring 

 

 

 

 

 

 

 

”Ingen mand har ret til at være amatør i spørgsmålet om fysisk træning. Det er en skam for en mand at blive gammel uden at se den skønhed og styrke, som hans krop er i stand til" 

                                                                                                               – Sokrates


Hvis du for alvor vil rykke dig i dit liv, skal du have din krop med. Ikke bare for skønhed, styrke og fysisk velvære. Men fordi en krop i god form også øger din virkelyst og styrker din hjerne. Kroppen er indgangen til at mærke følelser, energi og overskud.

Mange mænd elsker udfordringer, og det er aldrig for sent at komme i god form.

Vi mennesker er skabt til at være sunde, raske og i god form hele livet. Ja, til den dag, vi dør. Naturligvis ældes kroppen, og det kræver en større indsats fx at fastholde muskelmasse. Men intet i menneskets fysik tilsiger, at vi skal tage til takke med, at kroppen falder sammen, og at vi har ondt her og dér. Din krop og dens celler hungrer efter at blive brugt. Hver dag. Til den dag, du ånder ud for sidste gang. Og så kan det tilmed forlænge dit liv, når du tager vare på din krop.

Der er flere sider af at være i god fysisk form:

For det første motion. Helt basalt skal pulsen op hver dag. Fem til ti minutter hver dag kan gøre en stor forskel. Mulighederne er mange. Hvis ikke du har en god rutine med det, så tjek fx denne 7 minutters træningssekvens ud.

Testosteron omtales tit som det mandlige kønshormon. Fordi det er mere dominerende i de fleste mænd end i de fleste kvinder. Testosteron spiller en rolle, når kroppen bygger muskler og forbrænder fedt. Det er også testosteron, der er med til at skabe følelsen af motivation, virkelyst og lysten til sex. Testosteron skabes blandt andet ved at udfordre sin krop. Derfor er styrketræning hensigtsmæssigt. En times intensiv styrketræning to-tre gange om ugen et godt bud på at holde muskler og knogler stærke. Læge Pia Norups bog ”Testosteron” er en god kilde til mere viden.  

En vigtig del af at udvikle testosteron-hormonet i mandekroppen er hvile. Det er nemlig, mens kroppen hviler sig, at testosteron dannes i kroppen. Derfor er det godt med øvelser, der bringer ro i kroppen. Yoga er fremragende, fordi den også aktiverer vejrtrækning. Det hjælper til at få bringe kroppens stress-niveau ned. Se fx denne videnskabelig underbyggede artikel

Den helt afgørende hvile-komponent er dog søvn. Det er for alvor under søvn, at kroppen restituerer, samler kræfter, bygger muskler og gør sig klar til nye udfoldelser. Mange mænd med tager lidt let på det med søvn. En god huskeregel er, at kroppen har brug for 7-8 timers søvn i døgnet. Der findes mange gode rutiner til at falde i søvn og holde den ved lige. At have brugt kroppen i løbet af dagen er én af dem.

Og så er der kosten. Du bliver, hvad du spiser. Kroppen elsker sund mad. Grøntsager og frugt hver dag. Proteiner til at holde muskelmassen ved lige. For meget fedt og I det hele taget for meget mad er en kamp, som kroppen ikke har brug for. Flere og flere er heldigvis bevidst om, at sukker og alkohol heller ikke gør noget godt for en sund krop. Bare det at være bevidst om det, kan bringe én et godt stykke.

At rygning er 100% u-sundt og reducerer din levealder betragteligt kan ikke gentages for mange gange.

At være I form og tage vare på sin krop handler i høj grad om rutiner og vaner. Det hjælper at have en fast daglig praksis, som fx med 7-minutters programmet ovenfor, gode spise- og ikke mindst søvn-vaner. En god måde at holde sig selv oppe på de rutiner kan være at lave aftaler med andre mænd.

Så kort sagt: Få en praksis. Hold den. Nyd den. Særligt når den strammer til. For det er dér, du rykker dig – og dit liv.